Църквата Света Троица – Банско

Църквата Света Троица е разположена в един от най-големите зимни курорти в България и е един от емблематичните символи на град Банско. Културно историческата забележителност е изградена в центъра на селището. Тя е сред най-посещаваната забележителност, а и една от най-големите църкви в България. Преди построяването на храм „Св. Александър Невски“ в София, православната църква е била най-голямата в страната.

Храмът представлява тиркорабна базилика изградена от бански майстори по инициатива на търговец Лазар Герман. Църквата притежава единствените по рода си икони с добре изработена дърворезба и позлатен иконостас.  Те са дело най-изявените местни майстори, като Димитър, Молеров и Велян Огнев през 1835 година. Оригиналните стенописи по стенете на купола направени Уста Велян Огнев, а кръста на разпятието са дело на Димитър Молеров и големите иконостасни икони са изработени от Симеон Молеров.  Храм-паметника Света Троица се е превърнал в архитектурен обект с автентични библейски сюжети. В двора на храма се издига часовникова кула-камбанария, която е висока 29, 50 м. и е изработена от изтънчен майстор Григор Доюв. Точно в самия вход може да се видят християнски кръст и турския полумесец – символ на толерантност между двете религии. През 1865 г. в кулата е монтирана часовников механизъм, който е изработен от самоукия майстор Тодор Хаджираданов.

Храмовия комплекс обединява  функциите на църквата, камбанарията с градския часовник и е обявен за културно-исторически паметник на културата.

Храмовия комплекс е най-значимата  църковна постройка на банската културна от времето на Възраждането. В двора на храма се продават църковни икони и свещи, както и други сувенири на Банско.

Тези от Вас които иска да разгледа всички забележителности наоколо могат да се настанят някой от луксозните хотели в Банско. Всички хотели в зимния курорт предлагат множество съвременни удобства, осигурявайки максимален комфорт и сигурност на престоя. Освен това голяма част от хотелите предлагат модерни СПА центрове, в традиционен източен стил и атмосфера. Освен релаксиращите процедури на Ваше разположение се предоставят басейн със солариум, детски байсен, джакузи, сауна парна баня и в повечето има фитнес. В релаксираща обстановка човек може да се отпусне напълно и да се наслади на масаж ли арома терапия. Посетете този прекрасен зимен курорт.

Comments are closed.