Природни богатства и туризъм в един български курорт – Сапарева Баня

Сапарева баня е град разположен в югозападната част на страната. Най-близо до него се намира Кюстендилска област и красивата Рила планина.

Курортът е популярен с чистата планинска вода и уникален по рода си гейзера в центъра на града. Той е административен център на община Сапарева баня и в него има множество обществени сгради, учебни заведения, болнични заведения, кафенета, ресторанти и хотели в Сапарева баня.

Географията на курортния минерален град предразполага към развитие на туризъм във всеки сезон от годината.

Сапарева баня се намира на 75 км. от столицата град София, а от Кюстендил го делят едва 56 км. Славата на Сапарева баня като един от най-лековитите минерални центрове се носи от миналото. Това е единственият в страната и на целия континент Европа гейзер и фонтан в едно, от който извира гореща и лековита вода.

Ако сте избрали да кротувате на това място е добре да посетите някои от хотели в Сапарева баня виж тук. Всички те са гостоприемни, уютни и предлагат множество екстри, придружени от вежливо обслужване и настаняване.

В местността на Сапарева Баня има много природните забележителности, благоприятен климат и чудесно местоположение, които са предпоставка за развитието на селски и екологичен туризъм.

Средната надморска височина достига 750 м., а това създава удобни условия за почивка дори през зимата.

Историята на Сапарева Баня започва в средния до късния неолит.

Тогава регионът бил населяван от праисторическо местно население, за което свидетелстват някои намерени археологически находки. Предполага се, че първите обитатели са се настанили от долината на река Струма. Най-древното име на града било Германия. Според езиковедите името е означавало горещи минерални извори. Някои други твърдения сочат, че Герман е тракийски бог от народната митология или бог на светкавици и гръмотевици и, че от там дошло първото наименование на този курорт.

Балнеолечение в Сапарева Баня

Минералната вода на югозападното градче притежава уникални по рода си лечебни качества. Водата му била високо ценена и използвана за лек от римляни и траки. С нея успешно се лекували заболявания още в миналото, а днес хора от цялата страна отсядат в хотели в Сапарева баня, за да изживеят няколко дни в пълен релакс и презареждайки всяко от сетивата си.

Comments are closed.