Новоселски Манастир Св. Троица в старопланинския град Априлци

Девическия манастир „Света Троица“  първоначално е основан като семеен манастир през 1830 г. Намира се в квартал „Ново село“, на старопланинския град Априлци. Инициатива за издигането е  на Петър Йончев. В града се разказва предание от миналото, че той изпратил дъщеря си за послушница в храма. Още то малка и изпратил в Калоферски манастир. Но момичето тъжало за родното място, и затова той решил да направи девически манастир. Така тя отново се връща в родното си място при баща и. По време на разгрома на Априлското въстание манастирът е бил разграбен, а сградите – опожарени, едва след Освобождението е бил възстановен от добросъвестни заможни граждани.  През Априлското въстание манастира са се шиели дрехи, приготвела се  топла храна за въстаниците.  В манастира се съхраняват светите мощи на изстрадалите за своята вяра новоселски мъченици. И така оттук  се дава началото на традиционното честване в памет на трагичния героизъм на  мъченици  – свещеници и монахини, за своята вяра. Всеки, който се прекланя пред храбростта им може да дойда в манастира да се помоли.

Днешно време манастирска обител е обградена от борови дървета. Двора на манастира е обграден от висока каменна стена. В двора на храма в средата се издига покрива на дълбок бунар. До него шурти мраморна чешма с много зеленини наоколо.

Град Априлци е отправна точка за множество туристически забележителности в Тетевенския балкан. Други църковни паметници, които може да се посетят са: Св. Петка Параскева, храм Св. Георги Победоносец, както и 34 метровия кръст, който пази неговите обитатели. Това градче започва да става привлекателен планинки курорт за почивка. В подножието на планината между боровите гори са се сгушели красиви вили в Априлци, които чакат своите гости, предлагайки идеални условия за семейни почивки, приятелски срещи, тим билдинг и други. Комплекс Априлци разполага с много добра леглова база, многообразие от ресторанти, заведения, кафенета, вили и хотели, предлагащи добри условия за почивка и настаняване.  Това малко китно курортно градче предлага идеални условия за спортуване – риболов, разходка из планината, колоездене, езда  в невероятно красив природна среда.

Непосредствена близост до планината в съчетание с гостоприемството на местните жители оставят траен спомен у всеки един гост на града.

Comments are closed.