Нова година – един споделен миг

Очаквания, вълнения, емоции, настроение всичко това е част от магията на Нова година. Тя винаги е била неповторима, уникална и интересна, а щом е споделена, то всичко има смисъл.

Нова година е ден не само за почивка, но и за веселие, охолства, разкош, срещи и мигове с най-близките и любими на сърцето и душата хора.

Нова година е катофина нишка, която свързва миналото и бъдещето, а именно в нея ние сме в настоящето. Този ден е връзката и между поколенията, белегът на етническата индивидуалност.

С този ден и празникът на Нова година, сякаш всичко придобива смисъл в нова, по-предизвикателна и вълнуваща обстановка.

Нова година се празнува навсякъде по света. Това е последният ден от календара, в който всеки си дава равносметка за свършеното през изминалия период и отправя поглед в бъдещето, стайл много вяра, надежда, очаквания, любов. Нова година е денят на надеждите, пламенните очаквания за благополучие и късмет. Това е денят, който сплотява семейството, запазва християнската вяра и ценности и им вдъхва живот.

На този ден трапезите се отрупват богато, а настроението ескалира и у малки и у големи.

Много съвременни домове избират да празнуват на връх нова година в скъпи и елитни ресторанти, но не са малко и онези, които предпочитат домашната уютна и топла обстановка. Ако и вие сте едни от тези съвременни домакини, то навярно съветите на специалистите ще са ви от полза, за да се представите подобаващо:

  1. Обърнете внимание на всеки детайл – покривка, салфетки, свещници, всичко това създава магията на празника.
  2. Питиетата за този ден се сервират в специални гарафи и сервизи, а цветята на масата са задължителен аксесоар.
  3. Аперитив за „добре дошли“ се предлага на всички гости, а с тях и изобилие от мезета и красиво оформени ордьоври.
  4. Местата се разпределят в зависимост от възрастта на гостите, ранга и връзката им с домакините.
  5. Хлябът на новогодишната трапеза е традицията, която винаги навява за гостоприемството и домашната обстановка.

Традицията поверява, че в навечерието на Нова година всеки трябва да си намисли желание, което да се изпълни през предстоящата година. Това поверие се спазва години наред, а шумът от празничната заря подсилва усещането, че мечтите се сбъдват.

Comments are closed.