Къде да отседнем и какво да видим на Елена

Град Елена се намира във Великотърновска област и в голяма близост с язовир Йовковци. Местността около него се нарича Еленски балкан.

Щом човек стигне до това място, няма начин да не му се прииска да поспре и да отпие със сетивата от всичката прелест на природата.

Разположено в Северната част на България, недалеч от самия град Велико Търново, град Елена разказва своята история, по неправдоподобен начин. Тази история може да чуе всеки гости на къщи за гости Елена.

От Еленски балкан се носи прохлада и чистота. Цялата среда предразполага към пълен релакс и отмора и презареждащи жизнените сили. В околността се намира язовир Йовковци и местност Самуилец. За тях се носят чудни легенди. Една, от които разказва за момък и невяста, чиято любов била невъзможна, а това родило подобно райско кътче.

Не липсват природни забележителности, които впечатляват с автентичност. Около Елена се намира камъкът Марко, разказващ историята на Крали Марко. Самото място е една огромна скала и се намира на 3 км. от града Елена. Уникалността на това място го превръща в паметно и чудато. До Марков камък туристите достигат изминавайки стръмен и каменист път.

Друг интересен феномен в региона на Елена е Раев камък. Той също носи своя легенда, а покрай него се намира дървото Слона. Неговата история датира от повече от 1300 години, а името му идва от странната форма на клони, извити като хобот на слон.

За търсачите на красиви и забележителни места, в района на Елена и недалеч от къщи за гости Елена се намира и Христовски водопад. Това е поредният природен феномен и природен обект. Разполага се на надморска височина 400 м. и се простира на площ от 3,0 хка. Пътят до него минава по екопътека, която отвежда и до землището на село Руховци, находящо се на юг от махала Христовци. Водопадът очарова всеки решил да зърне красотата му, а пръските му се разпиляват на 10 метрова височина във всички страни. Цялата картина е като омайно творение на велик художник, очертаваща чудновати форми. В западната част на водопада се намира скално образование, по което често алпинисти опитват силите си и задоволяват мераците си за скално катерене.

Не без внимание остава цялата природна картина около и в самият Елена град. Реки, поляни, скалисти местности и уникални форми събуждат изумлението на малки и големи посетители.

За почивка на подобно място не се изисква много. Нужно е малко свободно време и желание. Топла обстановка, гостоприемно посрещане и вкусни гозби се предлагат във всяка една от къщи за гости Елена.

Comments are closed.