Връх Кабул

Връх Кабул се намира в Рила планина и е близо до Седемте рилски езера. Има много различни тълкования на името и от къде точно идва. Според едно издание на Тълковния речник думата идва от турски и означава „облог“. Това и други значения са описани от Живко Радучев в „Географски речник на Рила“. Според автора Кабул е лесен за достигане и около него има много пасища. Височината му е 2531 метра и формата му е по-заоблена за разлика от останалите върхове наоколо ( Ташмандра, Хармията, Голям Калин и Отовишки), които са по-скоро алпийски.

Някога около върха са ливадите са били място за паша на много стада, за съжаление, днес е рядкост да видиш дори едно. Съществува и легенда за овчар и овчарка, които пасяли стадата си в планината до Сапарева баня. Овчарят бил в подножието на връх Кабул, а овчарката- зад река Скакавица. Мъжът я виждал понякога отдалеч, чувал стадото, слушал я как пее и веднъж се провикнал „Е-ей, моме, че кабулиш ли да се ожениш за мене?”. През годините тази легенда се е променяля, според някои и преди е имало млад овчар и овчарка, а по-късно вече се разказва за хайдутин в историята. Но някои смятат, че от тази легенда, чийто участници са се променяли през годините, идва името на върха.

Според старите хора именно по поляните на върха младите момчета са ставали мъже и са получавали своето мъжко кръщение. Съвсем близо се намира и Женски кладенец, като името му идва заради мястото, от което извира водата.

През турското робство Седемте рилски езера и връх Кабул са били място на хайдутите. Местността около река Джерман е била любима територия на Вълчан войвода, което според историците е малко възможно, защото войводата е действал в района на Ямбол. През вековете върхът става място, на което момчето извървява своя път, за да стане мъж, а после хайдутин. Отново според легендите Крали Марко е бил овчарче по полетата под върха и тук е сукал от гърдите на самовилата и станал голям юнак е невиждана сила.

Според Иван Веденков тези истории за митични същества и места се дължат на божествено присъствие и придават на върха усещане за свято място.

Всеки, който има път към Сапарева баня, Кюстендил или Седемте Рилски езера, обезателно трябва да посети местността около връх Кабул и да се наслади на уникалната природа.

Comments are closed.